МОДЕЛЮВАННЯ ВПЛИВУ ЕКОЛОГО-ГЕОФІЗИЧНОГО СТАНУ ҐРУНТІВ НА ІНЖЕНЕРНІ МОСТОБУДІВНІ ОБ'ЄКТИ - Стародуб, Ю.; Гаврись, А.; Козіонова, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розглянуто методику моделювання реакції ґрунтової товщі під інженерними об'єктами на еколого-геофізичний стан у задачах вивчення негативного впливу навантажень на напружено-деформований стан ґрунтів під інженерними об'єктами. Розглянуто проблему вивчення стійкості стану та досліджено поведінку ґрунту в околі мостоінженерних будівельних конструкцій. Для вирішення завдань попередження надзвичайних ситуацій застосовано метод моделювання реакції ґрунтового шару на навантаження під об'єктами інженерії, а також враховано тектонічні впливи при вивченні напружено-деформованого стану земної кори в околицях інженерних об'єктів. Розроблено алгоритм використання методу скінченних елементів у задачі вивчення напружено-деформованого стану основ ґрунтів під інженерними об'єктами. Здійснено фізико-математичну постановку задачі. Задача моделювання вирішується на тестових прикладах. Розроблено моделі суцільного середовища функціонування інженерних споруд, для яких моделюються напружено-деформаційні характеристики масиву ґрунтів. Проведено теоретичне визначення та моделювання критичних значень напружено-деформованого стану ґрунтового масиву під впливом навантажень. Моделювання дозволяє передбачити характер впливу механічних процесів на еколого-геофізичний стан навколишнього середовища та дослідити стійкість інженерних споруд. Досліджено напружено-деформаційні процеси гірського масиву, у результаті яких виникають надзвичайні ситуації природного та техногенного характеру.
Keywords: ґрунти; еколого-геофізичний стан; навантажені інженерні об'єкти