ВЗАЄМОДІЯ ДРЕНАЖНИХ СВЕРДЛОВИН У ПРОТИФІЛЬТРАЦІЙНИХ ЗАВІСАХ - Левицька, В.; Хоружий, П. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Проаналізовано зниження рівнів води в дренажних свердловинах берегової протифільтраційної завіси при сифонному способі водовідбору з них. Розглянуто взаємодію водопонижувальних свердловин з різними глибинами та розташованих на перемінних відстанях одна від одної, що дає змогу забезпечити рівномірне водовідведення з кожної свердловини та досягти сталого зниження рівня ґрунтових вод по всій довжині протифільтраційної завіси (на прикладі захисту від підтоплення лівобережних територій Каховського водосховища). Наведено результати виконаних аналітичних досліджень. На прикладі Кам'янка-Дніпровської протифільтраційної завіси показано, що зниження рівнів води у свердловинах, за однакових витрат з кожної відкачуваної води, залежать від їхньої гідравлічної взаємодії, гідрогеологічних умов фільтрування води з водоносного пласта та відстані протифільтраційної завіси від урізу води у водосховищі. Одержані результати свідчать, що найбільший рівень водозниження берегової вертикальної протифільтраційної завіси із сифонним способом водовідведення із свердловин досягається на відстані ряду свердловин від урізу води Каховського водосховища а = 100 м, за однакових витрат води з кожної із дренажних свердловин (Q = 604,8 м3 /добу), розташованих на різних відстанях одна від одної. Найвищий показник додаткового зниження води, одержаного через взаємний гідравлічний вплив, отримано в 7-й свердловині, глибиною 14,9 м, розташованій на відстані 100 м від 6-ї свердловини та на відстані 110 м від 8-ї свердловини. Найнижчий показник рівня зниження ґрунтових вод за різних показників відстані ряду дренажних свердловин до врізу води а (30, 50, 80, 100 м) спостерігається в найвіддаленішій від водозбірного колодязя першій свердловині.
Keywords: протифільтраційна завіса; дренажна свердловина; сифонний водовід; витрати води; водоносний горизонт; Каховське водосховище; зниження рівнів води