ФОРМА СЕЙСМІЧНОГО ГОРИЗОНТУ НА ЧАСОВОМУ РОЗРІЗІ Й ГОДОГРАФА ЗАГАЛЬНОЇ ТОЧКИ ВИБУХУ ВІДБИТОЇ ХВИЛІ В ПЕРЕХІДНІЙ ЗОНІ, КОЛИ СЕРЕДОВИЩЕ, ЯКЕ ПОКРИВАЄ ЦІЛЬОВИЙ ГОРИЗОНТ, УСКЛАДНЕНО ПОРУШЕННЯМ - Ахмедов, Т. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Присвячено вивченню форм осі синфазності (сейсмічного горизонта) і годографа загальної точки вибуху (ЗТВ) відбитої хвилі, коли база прийому сейсмічних коливань перебуває в перехідній зоні, тобто частина бази є все ще в одному крилі, а інша частина переходить у наступне крило. Виведено рівняння годографа способу центральних променів (СЦП), тобто осей синфазності відображень, для випадку, коли середовище, яке покриває цільовий горизонт, ускладнено порушенням. Далі виведено рівняння годографів ЗТВ відбитої хвилі, висхідні промені якої переломлюються на лінії порушення. Для цього було використано рівняння годографа нормальних відображень, заломлених на лінії порушення. Використовуючи виведені формули, були розраховані годографи ЗТВ для різних моделей середовища, аналіз яких показав, що при проходженні бази прийому сейсмічних хвиль над порушеною зоною годограф відбитої хвилі ділиться на два відрізки, що мають різні кривизни і різні зрушення у часі відносно один одного залежно від відмінності швидкісних розрізів у той чи інший бік від лінії порушення, і все це створює враження, що ці відрізки не належать до одного й того ж годографа.
Keywords: сейсмічна розвідка; диз'юнктивні дислокації; годограф СЦП; годограф ЗТВ; перехідна зона