ГЕОФІЗИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ЗСУВНИХ ТЕРИТОРІЙ ПРАВОГО БЕРЕГА РІЧКИ ДНІПРО (ЛІСОСТЕПОВА ЗОНА) - Вижва, С.; Онищук, В.; Онищук, І.; Рева, М.; Шабатура, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Присвячено висвітленню методичних принципів застосування геофізичних методів досліджень при вивченні зсувних територій. Наводяться геолого-геофізичні моделі зсувних ділянок. Наведено завдання, що ставляться при спеціалізованих дослідженнях зсувів, і геофізичні методи їхнього вирішення. Виділено три етапи спеціалізованих досліджень зсувних процесів: рекогносцирувально-методичний, детальний та моніторинговий, визначено комплекси геофізичних методів досліджень для цих етапів. Наголошено, що раціональний комплекс геофізичних методів при дослідженні зсувних процесів визначається для кожної окремої природної обстановки (окремої ділянки) з урахуванням: можливості виконання польових досліджень окремим геофізичним методом на даній ділянці; наявності диференціації порід за фізичними властивостями, що використовуються конкретним геофізичним методом; економічної ефективності застосування даного геофізичного методу. Для прикладу наведено деякі результати геофізичних досліджень, виконаних на характерних зсувних ділянках у межах правого берега р. Дніпро лісостепової зони України поблизу Трипільської теплоелектростанції.
Keywords: інженерно-геофізичні дослідження; зсуви; електричний опір; мікроелектрозондування; геологогеофізичні моделі