ДИФЕРЕНЦІАЦІЯ ТА ГЕОХІМІЯ ОСАДОВИХ ВІДКЛАДІВ ЛАГУН (БАНДАР-АНЗАЛІ) З УРАХУВАННЯМ МАТЕРИНСЬКИХ ГІРСЬКИХ ПОРІД І ТЕКТОНІЧНОЇ ОБСТАНОВКИ - Могадам, Бехназ Рафій; Резай, Халил; Солгі, Алі; Гхіачі, Пантея; АлеАлі, Мохсен (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розташування лагуни Фенсед у міському басейні Бандар-Анзалі вимагає дослідження з метою враховування впливу на життя людей регіону в контексті збереження водно-болотних угідь та екологічних систем. Потенціал цього району, який є центром геотуризму, визначає необхідність дослідження седиментології та геохімії району. Тому для вивчення осадових і геохімічних властивостей осадів лагуни Фенсед у Бандар-Анзалі було відібрано 33 зразки, а також проведено базові седиментаційні випробування та визначення вмісту важких металів за допомогою XRF. Результати показують, що зразки змінюються від піску до глинистої фракції, а також мають переважно прибережно-річкове походження. Осади даного озера класифікуються за чотирма осадовими типами: грязьовий пісок, злегка насичений грязьовий пісок, пісок і важкий пісок. Пісок є основною складовою частиною всіх цих відкладень. Найбільш розповсюджені осадові типи належать до грязьового піску та піску, а найменш розповсюджені належать до злегка насиченого грязьового піску та важкого піску. Характер вихідної породи залежить від кислої до проміжної комбінації, і загалом осадові породи досліджуваної території лежать у межах континентальних дугових островів. Меншою мірою відносяться до активної окраїни континенту.
Keywords: порт Анзалі; осади; осадова геохімія; важкі метали; походження; тектонічне розташування