РЕКОНСТРУКЦІЯ НОВІТНЬОЇ ГЕОДИНАМІКИ СЕРЕДНЬОГО ПРИДНІПРОВ'Я ТА ЇЇ ПРОЯВИ В РЕЛЬЄФІ - Шевчук, В.; Тустановська, Л.; Кравченко, Д.; Гадяцька, К. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
На основі комплексного структурно-морфометричного аналізу, даних дистанційного зондування Землі та ГІС-аналізу реконструйовано еволюцію палеорельєфу правобережжя Середнього Придніпров'я у новітній період. На основі постадійного морфоструктурно-неотектонічного аналізу простежено морфодинамічний та еволюційний тренд рельєфоутворення цього регіону. Виділено та охарактеризовано три морфоструктури (Київський, Обухівський, Канівсько-Трахтемирівські блоки). Визначено кількісні показники рельєфу впродовж кожної стадії, проаналізовано сумарні амплітуди коливань як упродовж коротких інтервалів часу, так і за весь неоген-четвертинний період. Загалом амплітуда коливань висот рельєфу Середнього Придніпров'я в неоген-четвертинний період у північній частині становила 100 м, у південній – 135 м. Реконструйовано диференційований характер неотектонічних рухів і зміну їхньої активності в часі. Підтверджено, що північні райони регіону мали активну висхідну динаміку рухів у неогенову епоху, а південні – у четвертинному періоді. Протягом сучасного етапу спостерігається тенденція до тектонічних підняттів північно-східних районів і опускання південно-західних. Отримані дані можуть служити основою для аналізу впливу тектонічних рухів на активізацію небезпечних геологічних процесів у межах Середнього Придніпров‘я та прогнозу їхнього розвитку в майбутньому.
Keywords: структурно-морфометричний аналіз; поверхня вирівнювання; базисна поверхня; неотектогенез; морфогенез; тектонічні рухи; геодинаміка