СТАТИСТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ДАНИХ У 3D ОБЛАСТІ ЗІ СФЕРИЧНОЮ КОРЕЛЯЦІЙНОЮ ФУНКЦІЄЮ НА ПРИКЛАДІ РІВНЕНСЬКОЇ АЕС - Вижва, З.; Демидов, В.; Вижва, А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
У зв'язку з ростом кількості природно-техногенних катастроф актуальною є розробка систем моніторингу за станом геологічного середовища з використанням сучасного математичного апарату та інформаційних технологій. У загальній системі моніторингу довкілля важливою складовою є локальний моніторинг територій розташування потенційно небезпечних об'єктів. На території розміщення Рівненської АЕС проводився комплекс геофізичних досліджень. Серед цих моніторингових спостережень найбільший інтерес являють собою радіоізотопні дослідження густини та вологості ґрунтів по периметру збудованих споруд. При цьому виникла потреба доповнення моделюванням даних, які отримано при контролі зміни густини крейдяної товщі на території досліджуваного проммайданчика з використанням радіоізотопних методів по сітці, що включала 29 свердловин. Таку проблему було розв'- язано в роботі методом статистичного моделювання, який надає можливість відображати явище (випадкове поле об'єкта дослідження в тримірній області) у будь-якій точці області спостереження. При цьому моделювалися усереднені значення густини крейдяної товщі на території проммайданчика з використанням побудованої моделі та залученням оптимальної в середньому квадратичному наближенні сферичної кореляційної функції. Наведено розроблений алгоритм і приклад статистичного моделювання карстово-суфозійних явищ у задачі моніторингу густини крейдяної товщі на території Рівненської АЄС. За спектральним розкладом побудовано статистичну модель розподілу усередненої густини крейдяної товщі в тримірній області та розроблено алгоритм статистичного моделювання з використанням сферичної функції. На базі розробленого програмного забезпечення отримано реалізації предмета дослідження на сітці спостережень необхідної детальності та регулярності. Проведено статистичний аналіз результатів чисельного моделювання та їхня перевірка на адекватність.
Keywords: статистичне моделювання; сферична кореляційна функція; спектральний розклад; кондиційність карт