МОДЕЛЮВАННЯ МАГМАТОГЕННИХ РУДНИХ СИСТЕМ ЗОЛОТОРУДНИХ РОДОВИЩ СХІДНОГО КАЗАХСТАНУ - Мізерна, М.; Оразбекова, Г.; Д'ячков, Б.; Мирошникова, А.; Зацерковний, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Присвячено результатам використання системного геологічного моделювання при прогнозуванні золоторудних родовищ на території найстарішого району видобутку золота в Республіці Казахстан – Західно-Калбінського золоторудного поясу (Східний Казахстан).Дослідження спрямовані на розробку критеріїв прогнозу і пошуку нових рудних об'єктів у сприятливих геологічних структурах. Головнаувага при проведенні досліджень була приділена системному аналізу геологічних факторів, взаємодія яких забезпечує синергетичнийефект і виявлення закономірностей формування золоторудних об'єктів. Для розв'язку цієї задачі авторами здійснена кількісна оцінкастійкості розвитку рудогенеруючих елементів системи за методикою С.В. Васильєва.Кількісна оцінка стійкості окремих факторів та їхньої взаємодії дозволили оцінити якісний стан окремих ділянок і визначити природні границі площ відповідного ієрархічного рівня, перспективних на пошуки родовищ певної корисної копалини.Були виконані роботи з виділення площ, перспективних на пошуки родовищ, на основі кількісної оцінки стійкості окремих факторів.З використанням геологічних матеріалів, результатів геофізичних робіт, космогеологічних даних проведено локалізацію перспективних площ у межах Західно-Калбінської структурно-формаційної зони і Жумбинської рудно-магматичної системи у Східному Казахстані.
Keywords: рудно-магматична система; золото; родовище; оцінка стійкості геологічних факторів