РЕЗУЛЬТАТИ ПЕТРОФІЗИЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ВІДКЛАДЕНЬ ПРОДУКТИВНОЇ ТОВЩІ ПІВНІЧНИХ НАФТОГАЗОНОСНИХ ПЛОЩ БАКИНСЬКОГО АРХІПЕЛАГУ - Гурбанов, В.; Султанов, Л. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Наведено комплексні результати петрофізичних досліджень порід, отриманих з пошуково-розвідувальних свердловин площ Дуванна-Деніз, Сангачали-Деніз, Булла-Деніз, Аляти-Деніз, Гарас та ін., де поширені відклади продуктивної товщі. Установлено варіації значень гранулометричного складу порід у розрізі продуктивної товщі зазначених вище площ. Також переглянуто питання залежності проникності від пористості й від глибини залягання. Зокрема, були вивчені колекторські властивості порід продуктивної товщі, у результаті чого отримано дані, що відображають їхню варіацію по площі, у просторі і в часі. Це дозволило розділити різні типи порід-колекторів, установити закономірність їхнього поширення і зміни пористості по розрізу. Так, згідно з результатами різних петрофізичних методів досліджень колекторські властивості порід загалом погіршуються з глибиною. Однак в окремих випадках у глинистих і карбонатних породах за відносно жорстких термобаричних умов колекторські властивості можуть поліпшуватися за рахунок появи вторинної пористості. Побудовано та проаналізовано графіки зміни колекторських властивостей з глибиною і гістограми розподілу середнього значення гранулометричного складу порід продуктивної товщі по розрізу північних площ Бакинського архіпелагу, також розглянуто питання залежності пористості й проникності порід від їхньої глибини залягання і літофаціального складу. Дослідження демонструють, що фізичні особливості одновікових і однойменних порід змінюються в результаті геолого-фізичних процесів, приводячи до різних наслідків. Відзначено, що у зв'язку зі зміною літологічного складу порід із заходу на схід їхня пористість і проникність зростають з північного заходу на південний схід.
Keywords: породи; пористість; щільність; петрофізікa; карбонатнiсть; нафта; поклад; свердловина; поширення ультразвукових хвиль