АНАЛІЗ ВПЛИВУ ГЕОЛОГІЧНИХ ЧИННИКІВ НА ГЛИБИНУ ЗОНИ ПРОНИКНЕННЯ ФІЛЬТРАТУ ПРИ ПЕРВИННОМУ РОЗКРИТТІ ГРАНУЛЯРНИХ КОЛЕКТОРІВ ЗА ДАНИМИ ГДС - Карпенко, О.; Соболь, В.; Миронцов, М.; Карпенко, І. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розглянуто можливості використання даних геофізичних досліджень свердловин для виявлення факторів геологічної природи, які впливають на формування зони проникнення фільтрату промивної рідини при бурінні нафтогазових свердловин. Використано дані електричного каротажу зондами різного розміру та різних типів для адекватного розрахунку відносного діаметра зони проникнення. Для аналізу відібрано п'ять свердловин з газоконденсатного родовища. Теригенний розріз свердловин представлений чергуванням аргілітів, алевролітів і пісковиків. Породи-колектори – гранулярного типу; обрано для аналізу пласти з товщинами від 3,4 до 18,2 м. За результатами статистичного аналізу (кластерний і факторний аналізи) виявлено три групи порід, характерними ознаками яких є суттєві відмінності у величинах зони проникнення, товщини пластів, а також коефіцієнтів пористості й газонасичення. Установлено, що для теригенних розрізів з породами-колекторами гранулярного типу (серпуховський ярус) для одного родовища на прикладі п'яти свердловин існує максимальна пряма кореляція між величиною відносного діаметра зони проникнення і товщиною пласта. Проведені дослідження дозволяють робити прогнозні оцінки щодо наближених розподілів діаметрів зони проникнення в теригенних розрізах у разі безаварійного буріння з дотриманням технологічних умов проводки свердловин.
Keywords: порода-колектор; геофізичні дослідження свердловин; зона проникнення; кластерний аналіз; відносний діаметр; питомий електричний опір; коефіцієнт пористості