ЗАКОНОМІРНОСТІ РОЗМІЩЕННЯ УРАНОВОРУДНИХ ОБ'ЄКТІВ У ДОНО-ДНІПРОВСЬКІЙ ПОТЕНЦІЙНІЙ УРАНОВОРУДНІЙ МЕТАЛОГЕНІЧНІЙ ПРОВІНЦІЇ У ЗВ'ЯЗКУ ІЗ ГЛИБИННОЮ БУДОВОЮ ЛІТОСФЕРИ - Калашник, Г.; Кузьмін, А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Метою проведеної роботи є виявлення основних закономірностей розміщення урановорудних об'єктів у Доно-Дніпровській потенційній урановорудній провінції у зв'язку з глибинною будовою літосфери. Виконано аналіз геофізичної, геологічної, петрологічної, радіогеохімічної інформації щодо особливостей формування, розміщення уранопроявів різних генетичних типів у Дніпровсько-Донецькому авлакогені в тісному зв'язку з особливостями глибинної будови літосфери, астеносфери, розломною тектонікою. Виявлено особливості глибинної будови літосфери та її фізичні параметри, які впливали на умови інтенсивного рудогенезу при формуванні основних геолого-промислових типів родовищ урану в районі досліджень. За результатами аналізу геологічних матеріалів (ураноносність, особливості залягання осадово-вулканогенних і, меншою мірою, кристалічних порід, різноманітність розривної тектоніки на різних рівнях геологічного розрізу, умови циркуляції підземних вод і т.д.) виділено найбільш перспективні для виявлення нових уранових родовищ горизонти і товщі, віднесені до ураноносних геологічних формацій району досліджень. На підставі спільного аналізу геологічних ситуацій локалізації відомих родовищ, рудопроявів і проявів уранової мінералізації, виділених геологічних ураноносних формацій, їхньої поширеності й глибини залягання останніх у Дніпровсько-Донецькому авлакогені, виділено чотири найбільш перспективні для відкриття в регіоні досліджень промислових типи родовищ урану. Практичне значення проведеного дослідження полягає в підвищенні ефективності металогенічних прогнозів за рахунок розширення глибинних чинників і регіональних критеріїв уранового рудогенезу різних генетичних типів, характерних для регіону досліджень. Це дозволяє обґрунтовано визначати перспективи територій на можливість формування промислових рудоконцентрацій урану з виділенням площ найбільш вірогідної їхньої локалізації.
Keywords: уран; літосфера; ураноносносна геологічна формація; геолого-промисловий тип; родовище; Доно-Дніпровська потенційна урановорудна провінція