НОВА МОДЕЛЬ ПРОНИКНОСТІ ТЕРИГЕННИХ ГРАНУЛЯРНИХ КОЛЕКТОРІВ НА ПРИКЛАДІ ТУРНЕЙСЬКИХ ВІДКЛАДІВ ЯБЛУНІВСЬКОГО НАФТОГАЗОКОНДЕНСАТНОГО РОДОВИЩА ДНІПРОВСЬКО-ДОНЕЦЬКОЇ ЗАПАДИНИ - Соболь, В.; Карпенко, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розглянуто наукові засади та процес створення петрофізичної моделі коефіцієнта проникності теригенних гранулярних порід-колекторів на основі даних лабораторних досліджень кернового матеріалу з продуктивних відкладів турнею Яблунівського нафтогазоконденсатного родовища ДДЗ. Описано основні види формул, які застосовуються для оцінки коефіцієнтів проникності гірських порід за даними геофізичних досліджень свердловин (ГДС). В основному застосовуються два теоретичні джерела, які є основою формування різних способів визначення коефіцієнта проникності за даними ГДС. Найбільш відомий з них – це формула Козені – Кармана. Другий базується на основі використання індексів гідравлічних одиниць колектора HFU і FZI. Описано обмеження та складнощі застосування різних відомих способів визначення коефіцієнта проникності за даними геофізичних досліджень. В основному вони пов'язані з обов'язковим використанням при розрахунках електричних характеристик гірських порід (відносний електричний опір, коефіцієнт збільшення питомого електричного опору) або розрахованого за даними електричних методів каротажу параметра (коефіцієнта залишкового водонасичення). Нова запропонована авторами модель дозволяє визначати проникність гірських порід незалежно від характеру їхнього насичення і ступеня водонасичення порового простору, що є її суттєвою перевагою. Крім того, точність оцінки проникності з використанням нової моделі помітно вище порівняно з відомими моделями (напр., моделлю Тимура). Наведено реальні приклади застосування нової моделі проникності теригенних колекторів для умов продуктивних відкладів турнею Яблунівського нафтогазоконденсатного родовища.
Keywords: порода-колектор; геофізичні дослідження свердловин; коефіцієнт проникності; петрофізична модель; коефіцієнт пористості; коефіцієнт глинистості