КОМПЛЕКСНІ КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ ЛІТОЛОГІЧНИХ ОБ'ЄКТІВ ДЛЯ БУРІННЯ ПОШУКОВИХ СВЕРДЛОВИН НА ПІВНІЧНОМУ БОРТІ ДНІПРОВСЬКО-ДОНЕЦЬКОЇ ЗАПАДИНИ - Вижва, С.; Михалевич, І. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Обговорюється процес вибору базових критеріїв для оцінки доцільності буріння на літологічні об'єкти в межах північного борту Дніпровсько-Донецької западини. Детально описуються типи аналізів, які потрібно провести для визначення доцільності буріння пошукової свердловини на такі об'єкти. Наведено приклади літологічних об'єктів із структурним контролем і з його відсутністю в московських і башкирських відкладах ДДЗ. Показано реальний приклад успішного виявлення літологічних об'єктів у межах продуктивних горизонтів М-6 та М-7. Висновки проведеної роботи були підтверджені практичними результатами пошукового буріння. Продемонстровано особливості аналітичних підходів за умови присутності аномалій у сейсмічному хвильовому полі за різними сейсмічними атрибутами (пре-стек і пост-стек). Основним інструментом для роботи з неструктурними тілами є детальна кількісна інтерпретація сейсмічних даних за виділеними об'єктами. Базуючись на матеріалі, описаному в статті, надано рекомендації проведення щонайменше AVO-досліджень та інверсій до підсумовування (pre-stack inversion). Якщо всі кількісні атрибути демонструють однаково позитивний результат, такий об'єкт слід рекомендувати до пошукового буріння. Якщо ж різні методи дають різні результати, це вказує на високу імовірність водонасичення горизонтів навіть за умови сприятливої літологічної характеристики. Виділено альтернативні три головні критерії, на яких може базуватись оцінка літологічних об'єктів і прийматися рішення щодо доцільності пошукового буріння. Цими критеріями в межах північного борту ДДЗ є: 1) форма сейсмічної аномалії – чим більш вона мозаїчна, тим більша імовірність того, що вона утворюється за рахунок залишкового / незначного газонасичення або обумовлена особливостями обробки / польової зйомки; 2) площа сейсмічної аномалії (доведені бурінням сейсмічні аномалії в районі північного борту ДДЗ зазвичай мають площу від 1 км2 ); 3) співвідношення сейсмічної аномалії з даними свердловин, що були пробурені раніше (та їхніми результатами в конкретних горизонтах), і негативними структурними аномаліями типу мініпрогинів.
Keywords: AVO-дослідження; інверсійні перетворення; літологічні об'єкти; критерії оцінки