ПІДХОДИ ДО ПЛАНУВАННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ КРИВОРІЗЬКОГО ЗАЛІЗОРУДНОГО БАСЕЙНА НА СТАДІЇ ПОСТ-МАЙНІНГУ - Коржнев, М.; Курило, М.; Кошарна, С. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Проблеми навколишнього середовища на територіях пост-майнінгу України критично погіршують умови життєдіяльності населення і не сприяють зростанню країни на умовах сталого розвитку. Програми їхньої екологічної реабілітації та подальшого розвитку мають бути індивідуальними, з урахуванням специфіки територій. До переліку критеріїв, які впливають на специфіку оцінки ризиків у Криворізькому басейні, можна віднести атиповість ландшафту, що виражена у формах техногенного рельєфу і створює умови для активізації екзогенних геологічних процесів. Будь-які програми екологічної реабілітації мають спиратися на постійно діючу прогнозу модель геологічного середовища Кривбасу, в основу якої мають бути покладені налагоджені системи моніторингу різних його складових (гідрогеологічного, інженерно-геологічного, сейсмічного, забруднення ґрунтів і поверхневих водойм та ін.). При створенні й функціонуванні такої моделі фінансові ресурси будуть розподілятися більш раціонально на попередження і вирішення конкретних екологічних проблем, які можуть виникати у випадку реалізації розрахованих у такій моделі найбільших екологічних ризиків. Зроблений прогноз витрат на моніторинг для типових об'єктів пост-майнінгу Кривбасу із завершенням їхнього фактичного життєвого циклу базується на використанні середньозважуваної вартості моніторингу, що проводиться інвесторами на словацьких об'єктах. Проведений для криворізьких об'єктів аналіз двох варіантів визначення балансових запасів, один з яких включав розраховані постліквідаційні витрати, доводить реальність запропонованого шляху забезпечення користувачів надр більш якісною сировиною, а навколишнього середовища – меншими впливами від гірничодобувної діяльності. Метою дослідження є визначення основних підходів до планування сталого розвитку Криворізького басейна на стадії постмайнінгу. Намічені напрями забезпечення сталого розвитку Кривбасу та підходи до екологічної реабілітації його території.
Keywords: території пост-майнінгу; екологічний моніторинг; екологічні ризики; постійно діюча прогнозна модель геологічного середовища; напрями забезпечення сталого розвитку Кривбасу; програми екологічної реабілітації