МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ ВИТІСНЕННЯ В НЕОДНОРІДНИХ АНІЗОТРОПНИХ ГАЗОНОСНИХ ПЛАСТАХ - Лубков, М.; Захарчук, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
У наш час важливими є проблеми підвищення ефективності розробки та експлуатації газових родовищ. Зокрема, це проблеми, пов'- язані зі зростанням видобутку газу в неоднорідних анізотропних пластах, досягненням економічної ефективності тощо. У цій ситуації затребуваними є методи комп'ютерного моделювання газопродуктивних пластів, оскільки вони дозволяють отримувати інформацію про структуру та характеристики газового пласта, параметри розподілу проникності та інші важливі фактори. Вони також дозволяють оцінювати та обчислювати невизначеності, що виникають внаслідок недостатньої інформації про властивості газового пласта поза межами свердловин. Існує багато методів комп'ютерного моделювання, що дозволяють вирішувати різні практичні задачі. З іншого боку, залишаються деякі питання, пов'язані з точністю та адекватністю моделювання неоднорідних анізотропних колекторських систем у реальних умовах експлуатації газових родовищ. На основі комбінованого скінченно-елементно-різницевого методу для нестаціонарної анізотропної задачі п'єзопровідності Лейбензона, з урахуванням неоднорідного розподілу різних фільтраційних параметрів всередині анізотропного газоносного пласта і на його межах, проведено моделювання процесів фільтрації між видобувними та нагнітальними свердловинами. Результати комп'ютерного моделювання показують, що інтенсивність процесів фільтрації між видобувними та нагнітальними свердловинами і, відповідно, продуктивність видобутку газу суттєво залежить від їх розташування, як у зсувно-ізотропних, так і анізотропних газоносних пластах. Виходячи з отриманої інформації, для ефективного використання слабопроникних зсувно-ізотропних газоносних пластів необхідно розміщувати видобувні та нагнітальні свердловини уздовж головних осей анізотропії пласта. При розміщенні систем видобувних та нагнітальних свердловин у слабопроникних анізотропних пластах газового родовища найбільш ефективний обмін між ними буде проходити, коли напрямок збільшеної проникності пласта збігається з напрямком розташування свердловин. Очевидно найкращі умови видобутку газу можуть бути досягнуті тільки після системного аналізу та оптимального підбору усіх впливових факторів анізотропії газоносного пласта у кожному практичному випадку. Отримані результати можна використовувати для практичних геофізичних робіт з метою оптимізації газовидобувної діяльності в слабопроникних неоднорідних анізотропних родовищах. У подальшому викликає інтерес використання представленого методу для більш детального дослідження останніх.
Keywords: комп'ютерне моделювання; анізотропні фільтраційні процеси; газоносні пласти