СПІВВІДНОШЕННЯ КАТЕГОРІЙ "НАДРОКОРИСТУВАННЯ" І "ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ" ПРИ ВИКОРИСТАННІ ПІДЗЕМНОГО ПРОСТОРУ - Харитонова, T.; Носік, В.; Коструба, А.; Михайлов, В.; Курило, М. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Нерозривний зв'язок землі та надр зумовлює необхідність адекватної правової регламентації відповідних суспільних відносин, які формуються з приводу використання цих об'єктів. За чинним законодавством питання розмежування земельної ділянки і надр під нею не може бути вирішено однозначно. Зокрема, вітчизняне законодавство обмежує використання земель певними просторовими межами, але чітких принципів і критеріїв цього обмеження в законі немає. Йдеться про "верхню" та "нижню" межі поширення прав власників і користувачів на земельні ділянки. Предметом дослідження виступили норми законодавства з питання регламентації відносин, що виникають на стику надрокористування і землекористування. Об'єкт дослідження – проблемні аспекти суспільних відносин у сфері надрокористування і землекористування. Методологію роботи склали такі методи наукового пізнання: метод аналізу, метод синтезу, метод дедукції, метод індукції, метод абстрагування, метод узагальнення, історико-правовий метод, формально-правовий (догматичний) метод, порівняльно-правовий метод, соціологічно-правовий метод, метод правового моделювання, критично-правовий метод. У результаті дослідження автори дійшли висновку, що у вітчизняній доктрині існують два основні підходи щодо поширення прав власника на простір під земельною ділянкою. Також законодавець не дав відповідь на запитання, де закінчується землекористування та починається надрокористування. У роботі визначено варіанти вирішення цієї проблеми.
Keywords: надра; кодекс про надра; землекористування; право власності; містобудівництво