ХАРАКТЕРИСТИКА ГІДРОГЕОЛОГІЧНИХ МАСИВІВ ВЕЛИКОГО, МАЛОГО КАВКАЗУ І ТАЛИША (АЗЕРБАЙДЖАН) З УРАХУВАННЯМ ГЛОБАЛЬНИХ ЗМІН КЛІМАТУ - Тагієв, І.; Керімов, В.; Шарифов, Д. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Багато хто вважає, що кліматичні моделі й передбачення носять імовірнісний характер. Зміни клімату глобальні, вони відбуваються повсюдно на нашій планеті й стосуються кожної держави, незалежно, на якій відстані вони розташовані одна від одної. Великий вплив на формування клімату Азербайджанської республіки мають Каспійське море і гірські масиви. Глобальне потепління призводить до різкої зміни гідрологічних і гідрогеологічних умов, що впливає на запаси і фізико-хімічні властивості підземних водних ресурсів. Характеристика кліматичних зон показує їхній тісний зв'язок з характером рельєфу та гіпсометричним становищем місцевості над рівнем моря. Випадання опадів в основному відбувається в холодне півріччя у вигляді снігу, танення якого стає причиною бурхливих весняних повеней на річках, високої випаровуваності й достатньої відносної зволоженості. У зв'язку із цим є важливим уточнення впливу рельєфу і близькості Каспійського моря на відмінності в розподілі температури повітря, атмосферних опадів та інших елементів клімату. Ґрунтові води в межах Великого, Малого Кавказу і Талиша мають повсюдне поширення на території республіки. На Великому Кавказі вони в основному приурочені до галечників Кусарської свити (QIV). У межах Каспійської, Хазарської, Бакинської й Кусарської світ глинисті прошарки поділяють загальний потік ґрунтових вод на кілька горизонтів напірних вод. Така ж закономірність спостерігається на Малому Кавказі й Талиші. Збільшення середньої глобальної температури викликає різні побічні ефекти, підйом або зниження рівня води, збільшує частоту екстремальних погодних явищ, що в кінцевому результаті впливає на всі елементи гідрологічної річкової системи і на підраховані промислові запаси підземних вод. З цією метою видається важливим вивчення змін клімату, характеру розподілу опадів, вегетаційного періоду рослин, водневого показника рН та ін. Однією з головних причин посилення парникового ефекту, що сприяє глобальному потеплінню, є збезлісення, що негативно впливає на кругообіг води, припинення процесу транспірації. Тому необхідна активна участь у процесі зниження викидів СО2, у збільшенні лісових масивів, зниженні забруднення водних ресурсів, а також перехід на нетрадиційні поновлювані сонячну і вітрову енергії, упровадження альтернативної енергії родовищ термальних вод.
Keywords: зміна клімату; Малий Кавказ; Талиська зона; Каспійське море; гідрогеологічні масиви; мінеральні води; гірські масиви; джерела