ГЕОЛОГІЯ ГРАФІТОВИХ РОДОВИЩ УКРАЇНИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВИДОБУТКУ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Рудько, Г. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Видобуток графіту та його використання в різноманітних галузях виробництва і техніки відіграє значну роль в економіці багатьох країн світу. Відмінні характеристики графіту, який є однією із поширених у природі форм вуглецю (хороша електропровідність, низька твердість, стійкість до нагрівання і до впливу агресивних середовищ), широко використовуються вченими в різних наукових розробках. Після того, як у 2004 р. у журналі Science британськими дослідниками російського походження з Манчестерського університету А. Геймом і К. Новосьоловим була опублікована стаття про властивості першого дослідженого двовимірного кристалу графену, попит на графітові руди лише зростає і за деякими прогнозами до 2026 р. становитиме понад 400 млн дол США. Лускатий природний графіт можна застосовувати в нових технологіях, таких як графен, що сьогодні використовується в різних наукових розробках, а також під час виробництва літієво-іонних батарей, у паливних елементах, в установках з виробництва ядерної та сонячної енергії тощо. Коротко наведено геологічні умови Заваллівського графітового родовища, яке нині є основним джерелом графіту в Україні, та окреслено перспективи виявлених ділянок, що можуть стати додатковим резервом графітових руд. Значні прогнозні ресурси графіту нових родовищ, виявлених останнім часом на території України (Буртинське, Балахівське, Сачкінсько-Троїцьке, низка нових ділянок у районі Завалля), дають можливість не тільки підтримувати на належному рівні, а й за необхідності значно розширити існуючу мінерально-сировинну базу, завдяки чому Україна може стати одним із найбільших у світі постачальників графітової продукції. Графен має величезну механічну міцність і рекордно високу теплопровідність. Надзвичайно висока рухливість електронів у ньому робить графен перспективним матеріалом для використання в самих різних областях, зокрема, як майбутню основу наноелектроніки та можливу заміну кремнію в інтегральних мікросхемах. Наведено результати з використання унікальних властивостей графену.
Keywords: графіт; графітові родовища; Заваллівське родовище; графен