ДО ПИТАННЯ КОМПЛЕКСУВАННЯ ГЕОФІЗИЧНИХ ТА АГРОХІМІЧНИХ МЕТОДІВ ДОСЛІДЖЕНЬ СХИЛОВИХ ЗЕМЕЛЬ - Круглов, О.; Меньшов, О.; Коляда, В.; Ачасова, А.; Андреєва, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Підвищення темпів деградації ґрунтового покриву сільськогосподарських земель України викликає необхідність удосконалення системи їхнього обстеження. У першу чергу ідеться про підвищення точності визначень і підвищення щільності мережі опробувань. Для виконання цих завдань залучаються нові методи, передусім з арсеналу геофізики. Певні переваги несе комплексне їхнє застосування, науково обґрунтоване раціональне поєднання. Протягом останнього часу отримано оптимістичні результати застосування даних про магнітну сприйнятливість ґрунту для характеристики його агрономічних властивостей. У даному дослідженні показано результати комплексного застосування низки агрохімічних методів і визначень питомої магнітної сприйнятливості (MС) на прикладі чорнозему опідзоленого Харківського району Харківської області. Установлено можливості проведення розбраковки значень ґрунтових характеристик, виходячи з результатів визначення МС. Характер кореляції МС і вмісту гумусу дозволяють рекомендувати заміну більш вартісних визначень умісту гумусу на більш дешеві визначення МС. За основу в ході досліджень схилових земель рекомендується приймати інформацію про МС ґрунту як найбільш доступну, що коректно відображає просторовий розподіл основних показників еродованих земель: умісту гумусу та фізичної глини.
Keywords: ґрунт; гумус; ерозія; комплексування; магнітна сприйнятливість