МЕХАНІЗМ ВОГНИЩА ЛИТОВСЬКОГО ЗЕМЛЕТРУСУ НА ОСНОВІ ІНВЕРСІЇ ХВИЛЬОВИХ ФОРМ - Малицький, Д.; Нікулін, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Мета: Визначення механізму вогнища Литовського землетрусу (12.06.15, ML = 2,6) методом інверсії хвильових форм із використанням прямих хвиль і за даними обмеженої кількості станцій. Методика: Матричний метод використано для моделювання поширення сейсмічних хвиль у неоднорідному середовищі, який подано у вигляді горизонтально-шаруватої пружної структури. Отримані співвідношення для полів переміщень на вільній поверхні шаруватого півпрстору використано для визначення тензора сейсмічного моменту шляхом виділення тільки прямих P- та S-хвиль. На основі розробленої методики для точкового джерела подається визначення сейсмічного тензора і, відповідно, механізму вогнища землетрусу. Таким чином, цей метод на основі розв'язання прямої задачі використано для інверсії спостережуваних сигналів для компонент тензора сейсмічного моменту. Результати: Подано розв'язання оберненої задачі щодо визначення механізму вогнища Литовського землетрусу (12.06.15, ML = 2,6) методом інверсії хвильових форм у випадку обмеженої кількості станцій. Фокальний механізм визначено за даними двох станцій – PABE, SLIТ і за даними трьох станцій – PABE, MTSE, SLIТ, які належать до Балтійської віртуальної сейсмологічної мережі BAVSEN (Baltic Virtual Seismic Network). Наукова новизна та практична значимість: Запропоновано використання методу інверсії хвильових форм для визначення механізмів вогнищ для подій, які відбуваються в регіонах з малою сейсмічністю, яким є Східно-Балтійський регіон. Запропоновано методику для визначення механізмів вогнищ за даними обмеженої кількості сейсмічних станцій. Визначений у роботі механізм вогнища Литовського землетрусу 12.06.15 може бути використаний для вивчення, дослідження та індентифікації відносно слабких сейсмічних подій на основі даних малої кількості станцій.
Keywords: матричний метод; метод інверсії хвильових форм; механізм вогнища землетрусу; тензор сейсмічного моменту; прямі P- та S-хвилі