ФІЛЬТРАЦІЙНО-ЄМНІСНІ ПАРАМЕТРИ УЩІЛЬНЕНИХ ПОРІД ПІВНІЧНОЇ ПРИБОРТОВОЇ ЗОНИ ДНІПРОВСЬКО-ДОНЕЦЬКОЇ ЗАПАДИНИ - Вижва, С.; Онищук, В.; Онищук, І.; Рева, М.; Шабатура, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Присвячено результатам дослідження фільтраційно-ємнісних властивостей ущільнених порід (алевролітів, низькопористих пісковиків) північної прибортової зони Дніпровсько-Донецької западини (ДДЗ). Мета досліджень – вивчення петрофізичних параметрів ущільнених порід-колекторів як основи комплексного аналізу їхніх фізичних властивостей. Дослідженню підлягали такі фільтраційно-ємнісні характеристики зразків порід, як коефіцієнт відкритої та ефективної пористості, коефіцієнт проникності та коефіцієнт залишкового водонасичення. На основі капілярометричних досліджень виконана оцінка структури пустотного простору порід. Вивчався також зв'язок густини порід з їхньою пористістю. Дослідження пористості виконувалося в атмосферних і пластових умовах. Проведений кореляційний аналіз дозволив отримати низку емпіричних залежностей між фільтраційно-ємнісними параметрами досліджених порід − густиною, коефіцієнтом пористості, коефіцієнтом ефективної пористості та коефіцієнтом залишкового водонасичення. Ці залежності можуть бути використані у процесі інтерпретації даних геофізичних досліджень свердловин і моделюванні фільтраційно-ємнісних параметрів ущільнених порід-колекторів північної прибортової зони ДДЗ.
Keywords: пісковики; алевроліти; фільтраційно-ємнісні параметри; густина; пористість; проникність; залишкове водонасичення; кореляційні залежності