СТРАТИФІКАЦІЯ КРЕЙДОВИХ ВІДКЛАДІВ РОЗРІЗУ СВЕРДЛОВИНИ № 29 – ЗАХІДНО-ОКТЯБРСЬКОЇ (КАРКІНІТСЬКО-ПІВНІЧНОКРИМСЬКИЙ ПРОГИН) ЗА ПАЛІНОЛОГІЧНИМИ ДАНИМИ - Шевчук, О.; Пустовойтова, Д. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Каркінітсько-Північнокримський прогин є перспективним регіоном України щодо пошуків вуглеводнів, а одним із головних нафтогазоносних комплексів є крейдовий. Тому важливо і необхідно детальне біостратиграфічне розчленування крейдових відкладів, що є основою для подальших пошукових робіт і для кореляції досліджених крейдових відкладів Каркінітсько-Північнокримськогой прогину з одновіковим відкладами суміжних регіонів. Особливо проблемною для розчленування і кореляції є слабодосліджена неокомська товща. За результатами вивчення мікрофітофосилій проведено стратифікацію крейдових відкладів Каркінітсько-Північнокримського прогину на прикладі опорної свердловини № 29 – Західно-Октябрської. Виділено чотири спорово-пилкові комплекси: баремський, аптський, альбський та сеноманський. На досліджуваній території вперше проведено розчленування крейдових порід за систематичним складом диноцист, а також доповнена палеонтологічна характеристика відкладів за іншими групам мікрофосилій – спори та пилок вищих рослин, рештки зелених водоростей, акритархи та мікрофорамініфери.
Keywords: біостратиграфія; диноцисти; спорово-пилкові комплекси; крейдові відклади; Каркінітсько-Північнокримський прогин