ГЕОЕКОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРИЧОРНОМОРСЬКИХ ЛИМАНІВ ЯК СКЛАДОВОЇ ГЕОЕКОСИСТЕМИ АЗОВО-ЧОРНОМОРСЬКОГО БАСЕЙНУ - Ємельянов, В.; Іванік, O.; Кулага, Т.; Костючик, Є.; Дроздова, А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Причорноморські лимани – це унікальні природні утворення, які мають велике геоекологічне та рекреаційне значення. Незважаючи на їхню надзвичайну природну цінність, екологічний стан цих лиманів є майже критичним, що вимагає розробки дієвих заходів щодо їхнього збереження та відновлення геоекологічної рівноваги. На основі аналізу літературних і фондових матеріалів у статті систематизовано інформацію щодо історії досліджень лиманів північно-західного узбережжя Чорного моря. Визначено сучасний стан і проблемні ситуації у вивченні їхньої морфології, динаміки та режиму, підкреслено існуючі проблеми для кожного лиману. На основі проведених польових геолого-геоморфологічних досліджень і даних ДЗЗ охарактеризовано особливості гравітаційних геологічних процесів у межах узбережних зон, проаналізовано зміни морфології берегової лінії та площ лиманів протягом 2015–2020 рр., наведено сучасні гідрологічні характеристики й особливості екологічного стану цих лиманів. Визначено перспективні напрями подальших досліджень цих об'єктів. З метою збереження природної цінності лиманів для їхнього подальшого вивчення запропоновано геоекосистемний підхід і дослідження лиманів як унікальної перехідної зони між морем і суходолом (геоекотон).
Keywords: північно-західне узбережжя Чорного моря; лимани; антропогенне навантаження; геоекологічний підхід; геоекотон; ДЗЗ