ЗАБРУДНЕННЯ АЕРОЗОЛЬНИМИ ЧАСТИНКАМИ, ЩО ПОВ'ЯЗАНЕ З ЕКСПОРТОМ ФОСФАТУ У ПОРТУ АННАБА - Мекті, З.; Бутемеджет, A.; Секіу, О.; Бердуді, С.; Шайб, А.; Куйдер, Ф.; Рахмані, А.; Бенселгуб, А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Протягом кількох останніх десятиліть забруднення твердими частинками повітря (ТЧ) стає однією з основних проблем політиків у всьому світі через його несприятливий вплив на клімат, здоров'я людей, навколишнє середовище та різні соціально-економічні сектори. Процес експорту фосфатів у великих обсягах є одним з основних джерел, що генерують забруднювачі повітря, такі як викиди твердих частинок різної форми, концентрації та розміру, які можуть спричинити захворювання органів дихання. Метою даної роботи є визначення рівня запиленості, що утворюється в процесі розвантаження, зберігання та завантаження фосфату навалом на судна портовою установкою в порту Аннаба (схід Алжиру). Вимірювання ТЧ відбувалось відповідно до NF X 43-014, воно проводилось на 08 точках відбору проб, розташованих у порту Аннаба та на периферії з радіусом до 2,3 км. Отримані результати показали дуже високий рівень пилу під час вивчення серії зразків 05, що значно перевищує допустимий поріг (1000 мг/м²/добу). Рівень важких металів у пилу було оцінено за допомогою атомно-абсорбційного спектрометричного аналізу. Аналіз EDAX показав, що фосфатні ТЧ мають кутову морфологію з видовженими частинками та гачкоподібною формою.
Keywords: ризик для здоров'я; важкі метали; довкілля; вплив; північний схід Алжиру