ДОСЯГНЕННЯ СТІЙКОСТІ В КРАЇНАХ З ПЕРЕХІДНОЮ ЕКОНОМІКОЮ: НОВІ МОЖЛИВОСТІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Аубакірова, Г.; Рудько, Г.; Вижва, С.; Портнов, В.; Ісатаєва, Ф.; Зимановська, Н. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розглянуто економіку Казахстану – найбільшу в Центральної Азії, яка на шляху до стійкого економічного зростання адекватно реагує на системні виклики і адаптує досвід передових країн. Наведено узагальнюючі показники результативності державного регулювання процесів, які сприяють зростанню стійкості національної економіки. Виявлено причини слабкої залученості підприємців і громадян до заходів зі сталого розвитку Казахстану. Обґрунтовано, що розробка стратегії сталого розвитку країни та досягнення інклюзивного економічного зростання вимагають координації роботи державних органів, бізнесу та громадянського суспільства. Показано, що в Казахстані основними драйверами реалізації культури сталого розвитку виступають великі підприємства і квазідержавний сектор. Приватні підприємства ще не бачать можливості отримання прибутку від інтеграції цілей сталого розвитку в бізнес-процеси. У роботі підкреслюється, що для зростання стійкості слабо диверсифікованої економіки Казахстану наголос повинен бути зроблений на трансформаційне перетворення гірничодобувного сектору, що має потенційні можливості зберегти інвестиційну привабливість як для вітчизняних, так і зарубіжних інвесторів. Ґрунтуючись на результатах проведеного дослідження, автори виділяють найважливіші аспекти побудови нової моделі сталого розвитку в доступному для огляду майбутньому. Обґрунтовано, що в середньостроковому періоді особливого значення набуває завершення переходу на міжнародні стандарти геологічної звітності про результати геологорозвідувальних робіт, що позитивно відіб'ється на глибокій декарбонізації економіки країни.
Keywords: транзитна економіка; Казахстан; державне регулювання; стійкість; інвестиції; гірничодобувна промисловість