ПРО МОЖЛИВІСТЬ СТВОРЕННЯ СИНТЕТИЧНОЇ S-ШВИДКІСНОЇ МОДЕЛІ ШЛЯХОМ ПЕРЕРАХУНКУ Р-ШВИДКІСНОЇ МОДЕЛІ - Шумлянська, Л.; Дубовенко, Ю.; Пігулевський, П. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Проблема обмеженості і неповноти сейсмологічних даних призводить до суттєвих перекручень у розрахункових моделях, заснованих на первинних сейсмологічних моделях. Однією із причин неповноти первинних сейсмологічних даних є значне переважання даних визначень вступів P-фаз об'ємних хвиль порівняно з реєстрацією вступів S-хвиль. У зв'язку з цим виникає питання статистичної пропорційності (значущості) і відповідності швидкісних моделей, отриманих по приходу P- і S-хвиль. У рамках вирішення цього завдання в роботі вивчено можливість перерахунку Р-швидкісної моделі в синтетичну швидкісну модель S-хвиль з метою оцінки її подоби до експериментальної моделі. Показано, що відхилення синтетичної моделі швидкостей S-хвиль від виміряної кривої можна порівняти з точністю методів, за якими були отримані ці швидкісні моделі, отже отриману синтетичну модель S-хвиль можна використовувати при побудові структурних моделей мантії. Ми запропонували свій підхід для вирішення проблеми отримання синтетичної S-швидкісної моделі в результаті перерахунку Р-швидкісної моделі і показали, що при перерахунку з використанням середньоарифметичного від п'яти референтних сейсмологічних моделей співвідношення Vp/Vs, синтетична S-швидкісна модель має прийнятні відхилення, порівнянні з роздільною здатністю методу їх отримання. Як показують результати з визначення погрішностей швидкостей при використанні кінематичного методу Тейлорового наближення, при похибці визначення максимальної глибини уявної швидкості рефрагірованного променя 0  ( ) q = 6, 7, 8 км, обраховані похибки швидкостей мають той же порядок, що і відхилення для одновимірних моделей, і значно менше похибки ±0,1 км/с, яка досягається іншими сейсмічними методами. Синтетична S-швидкісна модель, отримана в результаті перерахунку Р-швидкісної моделі, має властивість пропорційності з вихідною моделлю, що дає переваги в точності при подальшому спільному використанні двох колінеарних моделей (P, S) при перетворенні у фізико-літологічні моделі мантії.
Keywords: синтетична S-швидкісна модель; похибка; кінематичний метод сейсмічної томографії