ІНТРУЗИВНО-МАГМАТИЧНІ УТВОРЕННЯ АРХІПЕЛАГУ ВІЛЬГЕЛЬМА ЗАХІДНОЇ АНТАРКТИКИ (ЧАСТИНА 1 – ІНТРУЗИВИ ГАБРОЇДІВ, ДІОРИТІВ ТА ГРАНІТОЇДІВ) - Митрохин, О.; Бахмутов, В.; Алексєєнко, А.; Митрохина, Т.; Марущенко, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Архіпелаг Вільгельма та прилегле узбережжя Землі Греяма є типовими районами розвитку вапняно-лужного магматизму, пов'язаного з тривалою еволюцією магматичного поясу Антарктичного півострова. Автори дослідили інтрузивномагматичні утворення архіпелагу Вільгельма (АВ) з метою охарактеризувати їх географічну поширеність, умови залягання, геологічний вік та мінералого-петрографічні особливості. У результаті виконаної геологічної зйомки з'ясовано, що на АВ поширені інтрузиви габроїдів, діоритів та гранітоїдів. Завдяки процесам тектонічного підняття та ексгумації на одному рівні сучасного ерозійного зрізу можуть відслонюватися як апікальні, так і придонні частини окремих інтрузивних тіл. Новітні геологічні дослідження вказують на те, що різновікові плутони перетинають один одного у складній послідовності. Це дало можливість визначати їх відносний геологічний вік та реконструювати загальну спрямованість розвитку глибинного магматизму від ранньої крейди до раннього палеогену включно. Доведено, що найдавніші масиви габроїдів є частинами значно більших інтрузивних тіл. Вони сформувалися у часовому проміжку між юрським та ранньокрейдяним періодами. Кристалізаційна диференціація базитових магм надала їм розшарованості різного масштабу. У донних частинах габроїдних інтрузивів існували умови для формування Fe-Ti-V та Cu-Ni-EPG зруденіння. Діоритові та гранітоїдні інтрузиви займають на АВ набагато більші площі порівняно з габроїдами. Формування діоритових інтрузивів відбулося у часовому проміжку між ранньою крейдою та раннім палеогеном. Хоча найдавніші габроїди утворилися значно раніше діоритів, явища магматичного змішування в останніх вказують на те, що магми базитового та середнього складу могли й синхронно інтрудувати у спільні магматичні камери. Гранітоїдний магматизм АВ охоплює пізньокрейдяний та палеогеновий періоди. Більшість гранітоїдних інтрузивів АВ сформувалася у палеоцені після головної фази орогенічних деформацій. Саме із цими інтрузивами може бути пов'язана Cu-Mo мінералізація.
Keywords: геологія; вапняно-лужний магматизм; Антарктичний півострів