ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ РЕМЕДІАЦІЇ ГЕОЛОГІЧНОГО СЕРЕДОВИЩА НА ТЕРИТОРІЇ СКЛАДУ ПАЛИВНО-МАСТИЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ АЕРОПОРТУ "БОРИСПІЛЬ" - Шпак, О.; Гаврилюк, Р.; Логвиненко, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Присвячено актуальній проблемі ремедіації геологічного середовища, забрудненого нафтопродуктами. Забруднення геологічного середовища нафтопродуктами на території складу аеропорту "Бориспіль" у вигляді лінзи авіаційного гасу існує тривалий час. Відновлювальні роботи з вилучення мобільних нафтопродуктів та забруднених ґрунтових вод, що проводились на ділянці досліджень, не дозволили повністю ліквідувати забруднення. Щоб визначити ефективність ліквідаційних відкачок мобільних нафтопродуктів та ґрунтових вод, було оцінено обсяг і стан нафтопродуктів у ґрунті та їхню трансформацію під впливом коливання рівня ґрунтових вод. За розробленою нами методикою розраховане мінімальне значення потужності шару нафтопродуктів у свердловині, за якого мобільні нафтопродукти в ґрунті відсутні, і ліквідаційні відкачки стають неефективними. За даними моніторингу та розрахунків обсягу гасу в лінзі, ліквідаційні відкачки на забрудненій ділянці привели до стабілізації поширення забруднення і скорочення площі лінзи авіаційного гасу.
Keywords: ремедіація; геологічне середовище; забруднення; нафтопродукти; ліквідаційні відкачки