ГЕОХІМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ НАКОПИЧЕННЯ РІДКІСНИХ І РОЗСІЯНИХ ЕЛЕМЕНТІВ У СОПКОВИХ БРЕКЧІЯХ ГРЯЗЬОВИХ ВУЛКАНІВ АЗЕРБАЙДЖАНУ (АБШЕРОНСЬКИЙ ПІВОСТРІВ, ГОБУСТАН) - Бабаєв, Н. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
На підставі сучасних польових і лабораторних досліджень описано умови накопичення деяких рідкісних і розсіяних елементів у сопкових брекчіях, на прикладі найбільш характерних грязьових вулканів Абшерона і Гобустана. Визначено типоморфну геохімічну асоціацію з борною мінералізацією рідкісних і розсіяних елементів у твердих продуктах виверження грязьових вулканів. Виявлено, що грязевулканізм є сприятливим фактором для накопичення бору, літію, цезію і стронцію в сопкових брекчіях у практично цікавих значеннях. Максимальні значення цих концентрацій відзначені в сопкових брекчіях свіжого виверження із залишками водноілистого бруду. Дисперсія вибірки, середньоквадратичне відхилення і коефіцієнт варіації є найбільш контролюючими параметрами функцій розподілу досліджуваних елементів у сопкових брекчіях. За оцінками цих параметрів з'ясувалося, що бор, літій і цезій виявляють значний привнос у ході грязевулканічних новоутворень, а рубідій – ні. Встановлені середні значення концентрації бору (0,216 кг/т), літію (55 г/т), рубідію (132 г/т) і цезію (50 г/т) можуть бути розглянуті як перші кількісні параметри геохімічної спеціалізації грязевулканічних продуктів виверження на прикладі Абшеронського півострова і Гобустана. Ці параметри можуть бути використані для уточнення так званих провінційних кларков геохімічного районування, прогнозу пошуків бору і рідкісних лугів, а також вирішення інших завдань.
Keywords: грязьовий вулкан; брекчія; рідкісні елементи; мінералізація; кларк; концентрація; бура; лужні елементи; спектральний аналіз