ПЕТРОХІМІЧНА ТИПІЗАЦІЯ МЕТАПСЕФО-ПСАМІТОВИХ АСОЦІАЦІЙ УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА ТА ЇЇ ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ ЛІТОГЕНЕТИЧНИХ РЕКОНСТРУКЦІЙ І МІЖРЕГІОНАЛЬНИХ СТРАТИГРАФІЧНИХ КОРЕЛЯЦІЙ - Покалюк, В.; Коржнев, М. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Петрохімічне зіставлення високометаморфізованих конгломератовидних порід Українського щита спірного віку і генезису (проблемні об'єкти) з еталонними слабометаморфізованими метапсефо-псамітами палеопротерозою Криворізького басейну дає важливий додатковий матеріал для суджень про їхню вихідну природу й імовірну корелятивну стратиграфічну позицію. Проблемні об'єкти на серії петрохімічних діаграм чітко поділяються на дві окремі групи. Перша група включає псефо-псамоподібні кварцити Дібровської і Маріупольської ділянок Приазов'я; петрохімічно вони відповідають скелюватському еталонному тренду/шлейфу – високозрілому петрохімічному типу груботеригенних відкладів нижньої частини палеопротерозою. Друга група об'єднує конгломератоподібні гнейси і кристалосланці Радомишльської ділянки тетерівської серії, околиць м. Первомайська, ділянки злиття річок Велика Вись, Гірський Тікич, Гнилий Тікич, метапсефо-псаміти Звенигородсько-Шполянської ділянки, а також Інгульські метапсамо-алевритові гнейси. Ця група добре кореспондується з глеюватським еталонним трендом/шлейфом – незрілим субграувакково-граувакковим петрохімічним типом відкладів верхів палеопротерозою.
Keywords: Український щит; протерозой; метапсефіти; метапсаміти; петрохімія; стратиграфічні кореляції