ДЕТАЛЬНЕ ВИВЧЕННЯ ШВИДКІСНОГО РОЗРІЗУ КОМПЛЕКСУВАННЯМ СЕЙСМІЧНИХ ДАНИХ ОДНОРАЗОВОГО ТА БАГАТОРАЗОВОГО ПРОФІЛЮВАННЯ - Ахмедов, T. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Швидкості поширення сейсмічних хвиль є одним з найважливіших кінематичних параметрів, від точності та повноти відомостей про швидкості в кінцевому підсумку залежить геологічна ефективність сейсморозвідки. Розглянуто способи визначення ефективних швидкостей за сейсмічними даними, запропоновані за час застосування методу відбитих хвиль. Способи визначення швидкостей розділені на 2 великі групи – до першої групи належать способи визначення ефективних швидкостей, що засновані на автоматичному або візуальному простеженні осей синфазності (тобто годографів) відбитих хвиль на сейсмограмах ЗТВ (загальної точки вибуху) або ЗГТ (загальної глибинної точки), а потім їх апроксимації гіперболами, а у другу групу включені способи, засновані на застосуванні аналізу сейсмічного хвильового поля за регульованими напрямками. Зазначено основні недоліки існуючих способів, особливо виділений промисловий спосіб, що широко застосовується у теперішній час і заснований на аналізі хвильового поля з регульованими напрямами, які не дають досить точних і повних відомостей для вирішення традиційної задачі кінематичної інтерпретації, тобто переходу від тимчасових розрізів у мігровані глибинні. Запропоновано новий спосіб визначення ефективної швидкості, який кардинально відрізняється від способів, що застосовуються досі практичною сейсморозвідкою, оскільки дані сейсморозвідки одноразового та багаторазового профілювань використовуються не окремо, як це було донині, а комплексно. Виведено формули для визначення ефективної швидкості за даними одноразового та багаторазового профілювання. Розроблено методику визначення ефективної швидкості та наведено послідовність процедур для вирішення поставленого завдання. Наведено результати досліджень на конкретному прикладі шляхом вирішення прямої та зворотної задачі для площі Саждаг межиріччя Кури та Іорі. Досліджено вплив похибок у значеннях параметрів, що входять у формулу розрахунку ефективної швидкості на кінцеві результати, а також перелічено основні переваги запропонованого способу.
Keywords: сейсморозвідка 2D та 3D; ефективна швидкість; швидкість підсумовування; швидкість пружних хвиль; градієнт часу; тимчасові розрізи