КОЛЕКТОРСЬКІ ВЛАСТИВОСТІ ГЛИБОКОЗАНУРЕНИХ УЩІЛЬНЕНИХ ПОРІД КАРБОНУ ЦЕНТРАЛЬНОГО ГРАБЕНА ДДЗ - Вижва, С.; Онищук, В.; Онищук, І.; Рева, М.; Шабатура, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Присвячено висвітленню результатів дослідження фільтраційно-ємнісних властивостей глибокозанурених ущільнених порід карбону (алевролітів, низькопористих пісковиків) центрального грабена Дніпровсько-Донецької западини (ДДЗ). Мета досліджень полягала у вивченні петрофізичних параметрів ущільнених порід-колекторів як основи комплексного аналізу їх фізичних властивостей. Дослідженню підлягали такі фільтраційно-ємнісні характеристики зразків порід, як коефіцієнт відкритої та ефективної пористості, коефіцієнт проникності та коефіцієнт залишкового водонасичення. Наведено межі змін та середні значення фільтраційно-ємнісних параметрів досліджених порід, а також класифікація їх колекторських властивостей. На основі капілярометричних досліджень виконано оцінку структури пустотного простору порід. Проведений кореляційний аналіз дозволив отримати ряд емпіричних залежностей між фільтраційно-ємнісними параметрами досліджених порід – густиною, коефіцієнтом пористості, коефіцієнтом ефективної пористості та коефіцієнтом залишкового водонасичення, а також встановити кореляційні залежності між коефіцієнтами пористості, виміряними в атмосферних та пластових умовах. Ці залежності можуть бути використані під час інтерпретації даних геофізичних досліджень свердловин та моделюванні фільтраційно-ємнісних параметрів ущільнених порід-колекторів центрального грабена ДДЗ.
Keywords: пісковики; алевроліти; фільтраційно-ємнісні параметри; густина; коефіцієнти пористості; проникності; залишкового водонасичення; кореляційні залежності