МІКРОЕЛЕМЕНТНИЙ СКЛАД ПИТНИХ ПІДЗЕМНИХ ВОД НА ТЕРИТОРІЇ КОРОСТИШІВСЬКОГО РАЙОНУ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ У СИСТЕМІ ГІДРОГЕОХІМІЧНОГО МОНІТОРИНГУ - Кошлякова, T.; Кураєва, І.; Кошляков, О.; Олексенко, Л.; Швайка, І.; Проскурка, Л. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Досліджено мікроелементний склад питних підземних вод на території Коростишівського району Житомирської областіз погляду потенційної загрози здоров'ю людей. Дослідження проведено в рамках комплексу загальних моніторингових досліджень якості підземних вод регіону в липні 2020 – серпні 2021 років. Мікроелементний аналіз проб води виконано за допомогою сучасного високочутливого методу мас-спектрометрії з індуктивно зв'язаною плазмою (ICP-MS). Отриманірезультати можуть бути корисними для обґрунтування необхідності коригування харчування місцевих жителів шляхомдодаткового вживання вітамінно-мінеральних комплексів.
Keywords: питні підземні води; мікроелементний склад; гідрогеохімія; моніторинг; есенціальні елементи; техногенний вплив