МАГНІТОМІНЕРАЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ҐРУНТІВ ЯК СКЛАДОВА КОМПЛЕКСНОЇ ГЕОЛОГО-ГЕОФІЗИЧНОЇ МОДЕЛІ ПРИ ПОШУКАХ ВУГЛЕВОДНІВ - Меньшов, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Магнітні мінерали утворюються або змінюються у присутності вуглеводнів, тому їх визначення дозволяє ідентифікувати шляхи міграції вуглеводнів. У пропонованій статті наведено високоточний магнітомінералогічний аналіз для розуміння, які магнітні мінерали в ґрунті з родовищ вуглеводнів відповідають за магнітний сигнал. Досліджено ділянку родовищ вуглеводнів поблизу с. Балабанівка Богодухівського району Харківської області. Колекція ґрунтових зразків представлена глибокими середньогумусними чорноземами. Термомагнітні аналізи, параметри петлі гістерезису та криві ізотермічної залишкової намагніченості (IRM) були вивчені для проб, відібраних поблизу свердловини (точка PR 28), та на ділянці, розташованій поза зоною впливу вуглеводнів (точка PR 0403). Для дослідження термомагнітних параметрів, різних типів намагніченості та магнітної сприйнятливості (MS, χ), а також петель гістерезису використовували прилад Variable Field Translation Balance (VFTB). Результати корелюються із високими значеннями геохімічних параметрів газів. Варіації MS при температурах від 200 до 400 оC можуть відображати присутність або сульфідів заліза, або маггеміту. Магнетит зустрічається у всіх ґрунтах. Петлі гістерезису, які нагадують осину стрічку (wasp-waisted), ідентифікували як суміш двох магнітних мінералів (магнетиту та гематиту), а також домішки суперпарамагнітних і крупніших зерен тих самих мінералів.
Keywords: ущільнені породи; нафта; газ; вуглеводні; ґрунти; магнетизм навколишнього середовища; магнітна сприйнятливість; намагніченість