ПЕРІОДИЧНІСТЬ ЗЕМЛЕТРУСІВ У КАСПІЙСЬКОМУ МОРІ - Пірієв, Р. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Каспійське море є найбільшим закритим резервуаром у світі. Найсильнішим землетрусом у цьому районі був Красноводський землетрус 1895 магнітудою 7,9. Проаналізовано параметри землетрусів у Каспійському морі різної магнітуди за останні роки, на основі статистичних даних визначено характерну глибину. Спроби визначити їх періодичність та спрогнозувати їхню появу робилися на основі статистичних даних про землетруси, що сталися за останні 50 років у Каспійському морі та найближчих регіонах. У даних, узятих із каталогів землетрусів, використовувалися параметри землетрусів магнітудою вище 5,0. В останні роки в Каспійському морі зафіксовано землетруси магнітудою нижче 5,0. Характерна глибина землетрусів становить ±60 км. Імовірність повторення землетрусу магнітудою 6,8, що стався 2000 року, досить висока у 2050 році.
Keywords: Каспійське море; землетрус; магнітуда; глибина; сейсмічність