ЕЛЕКТРИЧНІ ТА ПРУЖНІ ВЛАСТИВОСТІ ГЛИБОКОЗАНУРЕНИХ УЩІЛЬНЕНИХ ПОРІД КАРБОНУ ЦЕНТРАЛЬНОГО ГРАБЕНА ДДЗ - Вижва, С.; Онищук, В.; Онищук, І.; Рева, М.; Шабатура, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Висвітлено результати дослідження пружних і електричних властивостей глибокозанурених ущільнених теригенних порід карбону центрального грабена Дніпровсько-Донецької западини (ДДЗ). Мета досліджень полягала у вивченні петрофізичних параметрів ущільнених порід-колекторів як основи комплексного аналізу їхніх фізичних властивостей. Дослідженню підлягали такі електричні та пружні характеристики зразків порід, як питомий та відносний електричний опір, параметр збільшення електричного опору, швидкість повздовжніх хвиль та інтервальний час в атмосферних і пластових умовах. У результаті комплексного аналізу матеріалів електрометричних досліджень для порід установлені кореляційні зв'язки між питомим електричним і відносним електричним опором, а також між коефіцієнтом пористості й відносним електричним опором в атмосферних і пластових умовах. Залежність між питомим та відносним електричним опором в атмосферних і пластових умовах для досліджених порід виражається лінійною функцією. Шляхом комплексного аналізу матеріалів акустичних досліджень для алевролітів і пісковиків установлені кореляційні зв'язки: швидкостей пружних хвиль та інтервального часу з густиною і коефіцієнтом пористості в атмосферних умовах; між швидкостями повздовжніх хвиль в атмосферних і пластових умовах; між швидкістю і коефіцієнтом пористості в пластових умовах. Залежність між швидкістю повздовжніх хвиль в атмосферних і пластових умовах для досліджених порід виражається лінійною функцією. Фізичне моделювання пластових умов дозволяє адаптувати значення пружних і електричних параметрів, отриманих під час лабораторних вимірювань в атмосферних умовах, до параметрів порід, що знаходяться у пластових умовах. Кореляційні залежності пружних і електричних параметрів із фільтраційно-ємнісними властивостями алевролітів і щільних пісковиків, отримані за результатами лабораторних петрофізичних досліджень, можуть бути основою для попередньої інтерпретації даних геофізичних досліджень свердловин на нових перспективних площах центрального грабена ДДЗ.
Keywords: алевроліти; ущільнені пісковики; питомий електричний опір; відносний електричний опір; швидкість пружних хвиль; кореляційні залежності