ІДЕНТИФІКАЦІЯ ТА АНАЛІЗ СТРУКТУРНО-ТЕКТОНІЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ТЕРИТОРІЇ НА ОСНОВІ ЛІНЕАМЕНТНОГО АНАЛІЗУ: ПРИКЛАДИ ГЕОМОДЕЛЮВАННЯ ДЛЯ ТЕРИТОРІЇ КАНАДСЬКОГО ТА УКРАЇНСЬКОГО ЩИТІВ - Поляковська, K.; Іванік, O.; Аннеслі, I.; Гест, Н.; Оцукі, A. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
На сьогоднішній день рідкісноземельні елементи, що входять до групи рідкісних металів, розглядаються у світі як стратегічна критична сировина і є надзвичайно важливими для економічного розвитку будь-якої країни. Для пошуків та розвідки родовищ цих елементів використовуються різні методи та підходи, серед яких пріоритетне значення мають методи геологічного моделювання, які дозволяють комплексно проаналізувати особливості будови як потенційно перспективних територій, так і окремих родовищ. Одними з методів геомоделювання, що використовуються для пошуків і розвідки родовищ рідкісноземельних елементів, є геологоструктурне картування та лінеаментний аналіз. Це важливі геологічні інструменти для виявлення структурно-тектонічних особливостей території досліджень. Мета пропонованої роботи – виявити лінеаменти в межах двох досліджених територій – району Альсез Лейк (Північний Саскачеван, Канадський щит) і Західного Приазов'я (Азовський блок Українського щита) – з використанням автоматизованого і ручного підходів, порівняти отримані результати і надати рекомендації щодо можливостей використання цього методу як складової пошуків і розвідки родовищ рідкісноземельних елементів. У цьому дослідженні було виконано ідентифікацію та геопросторовий аналіз лінеаментів із такою тектонічною інтерпретацією. У процесі моделювання для аналізу топографічних і геолого-геофізичних даних було використано методи дистанційного зондування та геостатистики. У результаті було виявлено основні структурні тренди для двох досліджуваних районів та визначено структурно-тектонічні критерії формування і локалізації родовищ рідкісноземельних елементів у їхніх межах.
Keywords: геологічне моделювання; просторове моделювання; рідкісноземельні елементи; структурний лінеаментний аналіз