СТАТИСТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ВИПАДКОВОГО ПОЛЯ В ДВОВИМІРНІЙ ОБЛАСТІ З КОРЕЛЯЦІЙНОЮ ФУНКЦІЄЮ УЗАГАЛЬНЕНОГО ТИПУ ГНЕЙТІНГА В ГЕОФІЗИЧНІЙ ЗАДАЧІ МОНІТОРИНГУ ДОВКІЛЛЯ - Вижва, З.; Демидов, В.; Вижва, A. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
У зв'язку зі зростанням кількості природно-техногенних катастроф актуальною є розробка систем моніторингу за станом геологічного середовища з використанням сучасного математичного апарату та інформаційних технологій. У загальній системі моніторингу довкілля важливою складовою є локальний моніторинг територій розташування потенційно небезпечних об'єктів. На території розміщення Рівненської АЕС проводився комплекс геофізичних досліджень. Серед таких моніторингових спостережень найбільший інтерес становлять радіоізотопні дослідження густини та вологості ґрунтів по периметру збудованих споруд. Водночас виникла проблема доповнення моделюванням даних, які отримано при контролі зміни густини крейдяної товщі на території досліджуваного проммайданчика з використанням радіоізотопних методів по сітці, що включала 29 свердловин. Таку проблему було вирішено у роботі методом статистичного моделювання, який надає можливість відображати явище (випадкове поле на площині) у будь-якій точці області спостереження. При цьому моделювалися усереднені значення густини крейдяної товщі на території проммайданчика із використанням побудованої моделі та залученням оптимальної в середньому квадратичному наближенні кореляційної функції узагальненого типу Гнейтінга. Розроблено алгоритм та приклад статистичного моделювання карстово-суфозійних явищ у задачі моніторингу густини крейдяної товщі на території Рівненської АЕС. За спектральним розкладом побудовано статистичну модель розподілу усередненої густини крейдяної товщі на площині та розроблено алгоритм статистичного моделювання з використанням функції узагальненого типу Гнейтінга. На базі розробленого програмного забезпечення реалізації предмета дослідження на сітці спостережень отримано необхідну детальність та регулярність. Проведено статистичний аналіз результатів чисельного моделювання та їх перевірка на адекватність.
Keywords: статистичне моделювання; кореляційна функція узагальненого типу Гнейтінга; спектральний розклад; кондиційність карт