ВИКОРИСТАННЯ ЧАСОВОГО ТА ПРОСТОРОВОГО РОЗПОДІЛУ ТРИТІЮ ДЛЯ ІНДИКАЦІЇ ЗМІН СТАНУ СЕНОМАН-КЕЛОВЕЙСЬКОГО КОМПЛЕКСУ ПИТНИХ ПІДЗЕМНИХ ВОД НА ТЕРИТОРІЇ МІСТА КИЄВА - Кошляков, О.; Кошлякова, Т.; Диняк, О.; Кошлякова, І. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Представлене дослідження спрямоване на вивчення та встановлення просторово-часової зміни вмісту тритію в підземних водах сеноман-келовейського водоносного комплексу на території м. Києва та причин цих змін з метою виявлення особливостей водообміну та гідравлічної взаємодії між водоносними горизонтами неглибокого і глибокого залягання, а також між підземними і поверхневими водами. Внаслідок надмірного використання підземних вод відбулося формування у водоносному горизонті депресійних поверхонь гідродинамічних напорів, горизонти з напірних перетворюються в безнапірні, і виникає небезпека низхідної фільтрації та забруднення питних підземних вод. Також одним з наслідків формування згаданих депресій є погіршення якості води. Проте дослідити умови формування якісного складу глибокозалеглих питних водоносних горизонтів та встановити причини зміни стану підземних вод є складною і відповідальною задачею водночас. Методи ізотопної гідрогеології входять до числа основних наукових методів, що використовуються для відстеження особливостей руху підземних вод і оцінки їх віку. Отримані ізотопними методами нові дані допомагають контролювати водні ресурси і дозволять приймати такі рішення, які принесуть соціально-економічні переваги. Отримані дані вмісту тритію у підземних водах сеноман-келовейського водоносного комплексу, наочно представлені у вигляді карт, дають можливість приймати обґрунтовані рішення щодо сталого управління ресурсами, а регулярний моніторинг хімічного і ізотопного складу підземних вод дозволяє виявити механізми їх поповнення і джерела забруднення, які раніше не враховувалися. Результати, отримані авторами за допомогою статистичного і просторового аналізу вмісту тритію у підземних водах протягом 2014–2017 років свідчать, що на сьогодні у межах території м. Києва спостерігається позитивна тенденція до повільного поступового повернення сеноман-келовейського водоносного комплексу до свого природного стану.
Keywords: підземні води; ізотопні методи; тритій; гідродинамічні напори; сеноман-келовейський водоносний комплекс; вертикальний водообмін