ОЦІНКА ТУРИСТИЧНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ ГЛОБАЛЬНИХ ГЕОПАРКІВ ЄВРОПИ - Лущик, M.; Мокрий, В.; Москвяк, Я.; Теодорович, Л. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Подано інвентаризацію геопарків зі списку Глобальної мережі геопарків ЮНЕСКО. Зазначається, що геопарки, як важливі туристичні об'єкти, були предметом наукової уваги багатьох авторів, але дані, представлені в цих публікаціях, є застарілими і не можуть претендувати на відповідність сучасному стану мережі геопарків, оскільки вона досить динамічна і щороку змінюється. Охарактеризовано дослідження обраної теми у науковій вітчизняній та зарубіжній літературі. Вказано на недостатність туристичних досліджень системи геопарків ЮНЕСКО. Проведено структурно-територіальний аналіз розподілу об'єктів: встановлено абсолютні та відносні показники кількості об'єктів за макрорегіонами. Представлено картографічну модель розподілу об'єктів по планеті. Здійснено моніторинг конкретного набору геотуристичних об'єктів у межах кожного з геопарків за такими тематичними типами: геолого-геоморфологічні об'єкти (геолого-геоморфологічні утворення – гори, міжгірські улоговини та ущелини, кратери та конуси вулканів, річкові долини, дельти та каньйони, озера, водоспади, морські узбережжя, пустелі та еолові, льодовикові, карстові й псевдокарстові форми рельєфу; геологічні форми та явища – мінерали, гірські породи, структурні та тектонічні утворення, палеонтологічні скам'янілості, геотермальні явища, геологічні та вулканоморфні процеси вибухи гейзерів, лавини, берегові процеси на узбережжях морів і озер, танення льодовиків, рухи дюн, процеси ерозії); промислові об'єкти (відкриті та підземні гірничі виробки, глинисті та піщані кар'єри, кар'єри, пошукові шахти, дренажні лінії, гірські відвали, тунелі, катакомби, наземні та підземні військові об'єкти, інженерно-геологічна діяльність, будівництво тунелів, будівництво доріг і автомобільних доріг, використання геотермальної води); культурно-пізнавальні об'єкти (твори матеріальної культури – це різні будівлі з природних матеріалів та елементи їх облаштування, кам'яні піраміди, скельні міста та храми, кам'яні артефакти, кам'яні елементи міської інфраструктури, витвори мистецтва, ювелірні вироби, музей та інші експозиції, експозиції під відкритим небом, місцезнаходження скам'янілостей, опорні стратиграфічні розрізи, місця розташування мінералів і гірських порід); туристичні та інфраструктурні об'єкти (транспортна доступність геопарку для кількох видів транспорту, декілька варіантів розміщення туристів, пункти обміну валют, бази відпочинку, стоянки, місця для наметів). Туристично-інформаційні центри. Марковані туристичні маршрути для потреб кількох видів туризму (велосипедний, зелений, спелеологічний, водний туризм). Маркування туристичних об'єктів: інформаційні стенди, інформаційне забезпечення туризму (створення інтернет-порталів геопарку, мобільні додатки), доступність геопарку для інклюзивних туристів. За показниками наповненості об'єктами різних тематичних блоків геопарки Європи були ранжовані за шкалою рівнів привабливості.
Keywords: геопарки; геоморфозити; геотуристичні атракціони; геотуристична привабливість