Аналітичний огляд та перспективи досліджень у галузі малої гідроенергетики та гідроенергетичного потенціалу України - Ободовський, О.; Кривець, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Встановлено основні напрямки та виконано аналіз досліджень у галузі гідроенергетики та гідроенергетичного потенціалу річок України. Здійснено короткий огляд класифікації малих ГЕС. Розглянуто оцінки гідроенергетичного потенціалу річок. Відтінено екологічні аспекти використання гідроенергетичного потенціалу річок. Проаналізовано тенденції розвитку української енергетики і, зокрема, гідроенергетики. Показано роль "зеленого" тарифу на електричну енергію, вироблену малою гідроенергетикою. Висвітлено роль "Енергетичної стратегії України на період до 2030 року" в галузі малої гідроенергетики. Дано характеристику методичним підходам оцінки впливу на довкілля під час будівництва малих ГЕС. Оцінено перспективи використання гідроенергетичного потенціалу річок України та запропоновано нову технологічну парадигму розвитку малої гідроенергетики України.
Keywords: методичні підходи становлення малої гідроенергетики; оцінка гідроенергетичного потенціалу річок України; екологічні аспекти використання гідроенергетичного потенціалу річок; класифікація малих ГЕС; УВМГЕС та їх ефективність