Перспективи видобутку енергетичних ресурсів в астроблемах України - Багрій, І.; Гафич, І.; Паюк, С.; Солодкий, Є.; Ярошовець-Баранова, К. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Проаналізовано результати комплексних досліджень будови та перспектив нафтогазоносності імпактних структур (астроблем) України на основі впровадження новітніх технологій та апаратурних комплексів. В основу роботи покладено фактичний матеріал багаторічних експедиційних досліджень, виконаних за методикою структурно-термо-атмо-гідрологогеохімічних досліджень (СТАГГД) імпактних структур. Технологію впроваджено при вирішенні практичних питань пошуків корисних копалин (вуглеводнів) та екологічних проблем у різних районах України (на суходолі та в акваторії морів. Імпактні структури (астроблеми) потрібно розглядати як нетрадиційні джерела енергетичної сировини. Розвідка та експлуатація цих джерел дозволить у найближчий час виконати значне нарощування енергетичного потенціалу та, у свою чергу, зміцнити національну безпеку країни. Головними об'єктами досліджень були такі імпактні структури України, як Бовтиська та Оболонська. Як першочерговий об'єкт для проведення цілеспрямованих геологорозвідувальних робіт пропонується Бовтиська структура.
Keywords: астроблема; імпактна структура; водень; вуглеводень; гелій; Оболонська імпактна структура; Бовтиська імпактна структурa