Високоперспективні об'єкти мінерально-сировинної бази України. Частина 1. Металічні корисні копалини - Михайлов, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Наведено стислий опис високоперспективних об'єктів мінерально-сировинної бази металічних корисних копалин України, до яких віднесено такі родовища і прояви: комплексне карбонатитове рідкіснометалічно-апатитове Новополтавське родовище (РЗЕ, Nb, Ta, P2O5); комплексне цирконій-рідкісноземельно-ніобієве Мазурівське (Октябрське) родовище (РЗЕ, Zr, Nb); комплексне рідкісноземельно-цирконієве Азовське родовище (РЗЕ, Zr); рідкісноземельне Анадольське родовище (РЗЕ); рідкісноземельні рудопрояви Петрово-Гнутівський (РЗЕ) і Балка Корабельна (РЗЕ); розсипні комплексні ільменіт-цирконієві родовища Малишевське (Ti, Zr) і Тарасівське (Ti, Zr); корінне комплексне рідкісноземельно-цирконієве Яструбецьке родовище (РЗЕ, Zr); Шевченківське родовище сподуменових руд (Li); Полохівське родовище петалітових руд (Li); Станкуватське родовище сподумен-петалітових руд (Li); прояв Крута Балка (Li); Жовторіченське комплексне залізо-уран-ванадій-скандієве родовище (Sc, Fe, U, V); вугілля Донецького басейну (Ge). Ці родовища серед металічних корисних копалин України мають найвищий рівень інвестиційної привабливості, найнижчі ризики інвестиційних вкладень, характеризуються середнім рівнем конкуренції і можуть бути рекомендовані як першочергові об'єкти для інвестування в їх вивчення і промислове освоєння. Для визначення перспектив інвестування конкретних об'єктів необхідна попередня геолого-економічна оцінка доцільності та рентабельності їх промислового освоєння.
Keywords: мінерально-сировинна база; родовище; стратегічні корисні копалини; інвестиційна привабливість