Моделювання ефектів заміщення флюїду у візейських відкладах Яблунівського родовища на основі інтерпретації даних ГДС та петрофізики - Ємець, В.; Безродна, І.; Антонюк, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Висвітлено метод заміщення флюїду, який використовується для моделювання пружних властивостей порід-колекторів та їхньої залежності від пористості та типу флюїду, що заповнює пустотний простір. Така методика дозволяє прогнозувати зміни акустичних характеристик порід залежно від їх насичення пластовою водою, газом чи нафтою. Основним завданням даної роботи було вивчення продуктивних зон візейських відкладів Яблунівського родовища на прикладі окремо взятої свердловини. Поєднання петрофізики та фізики гірських порід (Гасманівське заміщення флюїду) було застосовано для пісковиків з міжзерновим типом пористості. Метою дослідження було застосування петрофізичних залежностей, крос-плотів і Гасманівського заміщення флюїду для визначення ефекту впливу пластового флюїду (вода, нафта, газ) на акустичні властивості (швидкості повздовжньої і поперечної хвиль) і густини порід-колекторів. Було встановлено, що в основному колектори розглянутих відкладів представлені пісковиками. У результаті впровадження методики Гасмана визначено ефект впливу заміщення флюїду на пружні властивості. Для утворених моделей відмічено зменшення значень швидкості повздовжньої хвилі і густини для виміряних кривих, для швидкості поперечної хвилі – незначне збільшення по відношенню до моделі повністю насиченою пластовою водою. Для водо- і нафтогазонасичених товщ горизонтів В-20 – В-22 встановлено граничні значення показників акустичного імпедансу і параметра Vp/Vs, що можуть використовуватися в межах всього Яблунівського родовища при створенні пружних моделей порід-колекторів і аналізі інформації під час закладання нових свердловин.
Keywords: петрофізика; фізика гірських порід; геофізичні дослідження свердловин; Гасманівське заміщення флюїду; візейські відклади