Геодинамічна еволюція Каспійської мегавпадини і суміжних територій - Алієва, С. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Завданням цього дослідження є встановлення зв'язків між особливостями геодинамічної еволюції складнопобудованої, гетерогенної за своєю геологічною будовою, Каспійської мегазападини та суміжних з нею регіонів – з можливостями оцінки перспектив нафтогазоносності всієї цієї території. З цією метою було проаналізовано дані опублікованих робіт з геодинамічної еволюції вищевказаної території та на основі цього аналізу складено зведену карту геодинамічної еволюції Каспійської мегазападини та суміжних регіонів, поєднану з оптимальним системним нафтогазогеологічним районуванням цієї території, раніше розробленим авторами цієї роботи. Проведений аналіз ресурсів нафти і газу по окремих великих ланках оптимальної системи районування з особливостями їхньої геодинамічної еволюції показав, що на дослідженій території в основному існує пряма залежність кількості та щільності вуглеводневих ресурсів від кількості стадій геодинамічної еволюції земної кори, що пройшли тут, а також наявності або відсутності зон палеоспредингу (рифтів) та зон палеосубдукції (острівних дуг).
Keywords: Каспійська мегазападина; Азербайджан; геодинаміка; складно побудовані регіони; оптимальне системне нафтогазогеологічне районування; ресурси ПВ; перспективи нафтогазоносності; органічна речовина; розсіяна органічна речовина