СУЧАСНИЙ СТАН МІНЕРАЛЬНО-СИРОВИННОЇ БАЗИ РОЗСИПНИХ РОДОВИЩ ТИТАНУ УКРАЇНИ - Ганжа, О.; Кузьманенко, Г.; Охоліна, Т.; Ремезова, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Проаналізовано сучасний стан світових титанових родовищ та місце України у світі за запасами титанових руд. Наведено перелік країн-лідерів за запасами розсипних титан-цирконієвих руд і динаміку їх видобутку, а також перелік наявних гірничих підприємств зі збагачення і виробництва титанових виробів у межах України. Закономірності співвідношення країн у лідерстві за запасами та видобутком не спостерігається. Показано карту країн, куди Україна експортує титанову сировину, і динаміку цін на діоксид титану за останні п'ять років. Представлено загальну характеристику мінерально-сировинної бази титану України з картою сучасного стану ільменітових і комплексних циркон-ільменітових розсипів української розсипної провінції.
Keywords: титанові родовища; діоксид титану; комплексні циркон-ільменітові розсипи; Україна; запаси мінералів титанової групи