ГЕОХІМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РУДНО-ПОРФІРОВОЇ МІНЕРАЛІЗАЦІЇ У МАГМАТИЧНІЙ СИСТЕМІ ГОШГАРЧАЙ (МУРОВДАРСЬКИЙ РАЙОН, АЗЕРБАЙДЖАНСЬКА ЧАСТИНА МАЛОГО КАВКАЗУ) - Мансуров, М. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вивчено геохімічні особливості інтрузивних і вміщуючих порід, пов'язаних із мідно-порфіровим оруденінням у Гошгарчайській магматичній системі. Виявлено основні фактори концентрації мідної та мідно-порфірової мінералізації в породах габро-діорит-грандіоритової формації. Установлено, що структура цього рудного району сформувалася в результаті послідовної зміни кількох етапів деформації, що супроводжувалися розвитком тріщин в інтрузивному масиві, упровадженням даєк, зсувами по розломах і тріщинах.Визначено основні компоненти руди та розглянуто відношення між елементами. За результатами кластерного аналізу проаналізовано геохімічні асоціації, що дозволяють локалізувати область розвитку оруденіння в різних стадіях формування мідно-порфірової системи. Як стабільні елементи розглянуто Cu, Mo, Pb, Zn, Ag, Ni, Co, Mn, Ti, Cr, V, Sr як у вміщуючих породах, так і в рудоносних інтрузивних. Цю групу елементів можна розглядати як елементи-індикатори в мідно-порфірових породах.Результати кластерного аналізу показують, що менш характерні для гідротермальних розчинів елементи (Mn, Ti, Cr, V, Sr) зберігають свободу в усіх навколожильних породах, а існування їхніх асоціацій, імовірно, пов'язане із процесом їх перенесення із силікатних порід. Такі елементи, як Cu, Mo, Ag, Pb і Zn, утворюють вільну групу і пов'язані з утворенням із магматичного джерела у процесі кристалізаційної диференціації та впливу на породи гідротермальної активності, яка вважається джерелом цих елементів. Аналіз графіків, складених за результатами вмісту Cu та основних рудних компонентів (Mo, Ag, As, Bi, Gd, Co, Cr, Se, Ge, Li, Nb тощо) у рудах Гошгарчайського родовища, показує їхню залежність один від одного в однаковому ступені. Кількість Cu в руді має позитивний кореляційний зв'язок з Ag, As, Bi, Cd, Ce, Ge, Sr, Mo, Sb, Th і Ti, а з Co, Cr, Cs, La, Li, Pb, Rb, Ni, Nb, Zn – негативний. Для рудної маси спостерігається пряма залежність між концентраціями Cu, Mo, Pb, Zn, Ag, Se, Te та іншими елементами мідно-порфірового родовища Гошгарчай. У міднопорфіровому оруденінні штокверкового типу беруть участь три різні мінеральні асоціації: 1) первинні сульфідні мінерали; 2) окиснені руди; 3) первинні сульфідні мінерали, значно збагачені продуктами гідротермальних рудоносних розчинів.
Keywords: мідно-порфирове оруденіння; Гошгарчай; геохімія; основні рудні компоненти; точкова залежність; кореляційні зв'язки