U-PB ГЕОХРОНОЛОГІЯ КРИСТАЛІЧНИХ ПОРІД ВІЛЬШАНСЬКОГО КАР'ЄРУ (СЕРЕДНЄ ПОБУЖЖЯ, УКРАЇНСЬКИЙ ЩИТ) - Степанюк, Л.; Загнітко, В.; Довбуш, Т.; Коваленко, Н.; Зюльцле, О.; Яськевич, Т. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Здійснено геохронологічні дослідження гранітоїдів із Вільшанського кар'єру Середнього Побужжя. Проаналізовано циркони та монацити із плагіогнейсів, плагіогранітів і мігматитів бузького комплексу. Встановлено, що породна асоціація, яку складають мігматити із численними ксенолітами біотитових гнейсів, плагіогнейсів, зрідка графітвмісних гнейсів, амфіболітів та біотититів (хащувато-заваллівська світа бузької серії), які перетинаються жилами аплітопегматоїдних гранітів, була сформована в результаті масштабного прояву процесів гранітизації, що розпочалися не пізніше 2,02 млрд років тому і завершилися біля 2,0 млрд років тому. Вік метаморфічних вмісних порід відповідає архейським значенням уран-свинцевих датувань.
Keywords: циркони; монацити; плагіогнейси; плагіограніти; мігматити; ізотопний вік; конкордія