АКТУАЛЬНІ ПІДХОДИ ДО АДАПТАЦІЇ СЕЙСМІЧНИХ ДАТЧИКІВ ДЛЯ ТЕХНОГЕННО НАВАНТАЖЕНИХ ТЕРИТОРІЙ - Кравець, С.; Малицький, Д.; Асташкіна, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Висвітлено експериментально перевірену методику корегування діапазону частот, амплітуд і рівня шуму для сейсмічних датчиків. Підвищення рівня чутливості системи реєстрації у визначеному діапазоні частот дозволяє гнучко й у короткий термін досліджувати приуроченість мікроземлетрусів до різномасштабних геологічних структур і оцінювати параметри сейсмічного режиму, контролювати розвиток природних карстових явищ і техногенних тріщин та деформацій. Представлено метод розширення меж застосування сейсмодатчиків типу СМ-3 та СМ-3 КВ у складі сейсмічних каналів портативних сейсмічних станцій, які застосовуються в Україні для розв'язання низки задач сейсмології у техногенно навантажених регіонах із високим рівнем промислових середньодобових шумових компонент. Як приклад наведено деякі результати реєстрації сейсмічних сигналів, виконаної системою збирання інформації з використанням додаткових коректованих сейсмічних датчиків СМ-3 із розширеним частотним діапазоном у низькочастотну область спектра в діапазоні 0,1–3 Гц, проведеної на станції Carp-Lviv-2.
Keywords: сейсмічна подія; інженерно-геофізичні дослідження; спектрально-часовий аналіз; сейсмічний моніторинг; тимчасовий пункт сейсмічних спостережень