Рутил із корінних порід південно-західної частини Українського щита - ПАВЛЮК, Олександра; ПАВЛЮК, В'ячеслав; СЕМЕНІВ, Олег (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2026)
Вступ. Рутил – поширений акцесорний мінерал у кристалічних породах Українського щита. Він вирізняється геохімічною стабільністю та здатністю включати такі елементи, як Nb, Fe, V, Zr, Al, а також широкий спектр інших елементів домішок. Метою цього дослідження є аналіз кольору, морфології та хімічного складу рутилу з корінних кристалічних порід південно-західної частини Українського щита з метою виявлення діагностичних ознак, які характерні для різних породних різновидів, а також для можливості стратиграфічних реконструкцій і відстеження міграції теригенного рутилу. Методи. Дослідження базується на аналізі 363 кристалів рутилу, виділених із 57 шліхових проб р, а також текстових архівних матеріалах 11 геологічних зйомок Правобережної геологічної експедиції, проведених у 1972–2009 роках. Зразки репрезентують рутил з різних літотипів: гранітів, гнейсів, пегматитів, ендербітів, ультрабазитів та інших порід південно-західної частини Українського щита. Для вивчення морфології та хімічного складу використовували бінокулярну мікроскопію та аналіз SEM-EDS. Результати. Вміст рутилу коливається від 0,8 г/т в ендербітах до 109,4 г/т у силіманіт-біотитових гнейсах. Більшість кристалів – чорні або темно-коричневі, голчастої форми, часто включені в кварц або біотит. Переважна частина зразків рутилу (72 %) містить домішки, серед яких найпоширенішими є V, Nb, Cr і Fe. Характер домішок варіює залежно від типу породи, ступеня метаморфізму та регіонального положення. Для північних порід (наприклад, район Фастова) характерні асоціації Nb–V–Fe, тоді як у південних зразках переважає ізольований V. Рутил із вмістом хрому виявлено у мігматизованих метабазитах Бердичівського району. Висновки. Рутил зберігає геохімічний "відбиток" порід-хазяїнів і відображає як літологічні, так і метаморфічні умови. Він може слугувати надійним індикаторним мінералом для реконструкції джерел осадового рутилу, а асоціації домішок Nb–Cr – для виявлення джерел потенційно алмазоносних порід.